Com gestionar, fàcilment, contrasenyes fortes
Quan parlem de seguretat en el món de la informàtica, les contrasenyes són, o haurien de ser, el primer que ens ha de preocupar. La contrasenya és la clau d’entrada al nostre compte bancari, al nostre correu i, avui en dia, a pràcticament la nostra vida sencera, pública i privada. Val la pena, doncs, que ho fem bé, perquè, a més a més, és més senzill del que sembla.
QUÈ ÉS UNA CONTRASENYA FORTA?
Una contrasenya és més forta com més caràcters tingui. La diversitat dels caràcters també en millora la seva fortalesa, tot i que no en la mateixa mesura que el nombre de caràcters. Concentreu-vos, doncs, en una contrasenya llarga que tingui de tot (majúscules, minúscules, números i símbols), encara que aquests caràcters variats no siguin molts.
Per què és tan important la llargada de la contrasenya? Les contrasenyes es poden «endevinar» per «força bruta», que es diu. Això vol dir: posar un ordinador a combinar totes les lletres, números i símbols fins que es troba la contrasenya. Com us podeu imaginar, un ordinador actual pot fer milions de combinacions en un sol segon. Per tant, descobrir una contrasenya és només una qüestió de temps. Però és evident que no és el mateix una contrasenya que es pugui endevinar en 5 segons o una que s’endevini en 500 anys. Proveu el web howsecureismypassword.net per veure com afecta la llargada i la variació en la fortalesa d’una contrasenya.
Però el problema de les contrasenyes es complica bastant més quan ens diuen que no hauríem de repetir-les en diversos llocs i que no les hauríem de tenir escrites en un paper i que, per tant, haurien de ser fàcils de recordar. I malgrat tot la solució és més senzilla del que us penseu.
GESTORS DE CONTRASENYES
Existeixen diverses solucions per a gestionar de manera fàcil totes les nostres contrasenyes, fortes i úniques, en tots els nostres dispositius. Trobareu les millors al web privacytools.io.
Amb qualsevol d’aquestes solucions no haureu de recordar cap de les vostres contrasenyes habituals i totes seran fortes i úniques. Només necessitareu recordar-ne una: la contrasenya mestra que encripta totes les altres. I ara us explicarem un parell de mètodes per fer i recordar la vostra contrasenya mestra.
LES PARAULES ENCADENADES
Agafeu 3,4 o 5 paraules a l’atzar. Una bona manera és fer-ho per associació d’idees. Pensem una paraula qualsevol, posem per cas «lluna». Quina paraula us ve al cap tot seguit? Potser «homellop» (d’acord, són dues, però també serveix i és el que m’ha vingut al cap). I després? «udol». I n’afegeixo una darrera: «potter» (si heu vist les pel·lícules del Harry Potter segur que us ha vingut una escena al cap, que és la que m’ha vingut a mi). Quatre paraules que hem aconseguit per una simple associació d’idees. Així tenim:
llunahomellopudolpotter
Ara només cal afegir les majúscules on vulgueu:
LlunaHomeLlopUdolPotter
Els números:
Ll1naHomeLlopUdolPott3r
I els símbols:
Ll1na(Home-Llop.Udol.Pott3r
Una contrasenya de 27 caràcters de tot tipus (malgrat que només hi ha dos números i 4 símbols) relativament fàcil de recordar. Feu la prova amb les vostres paraules, apunteu-les en un paper, afegiu-hi les variacions (afegint-les o substituint algun dels caràcters) i proveu d’escriure diverses vegades, en un altre paper, la contrasenya resultant sense mirar l’original. Veureu que és força fàcil.
LA FRASE AMAGADA
Una altra manera de fer una contrasenya és partint d’una frase. Feu una frase qualsevol o useu una frase d’un llibre, pel·lícula, poema o cançó que us agradi i que us sapigueu. Agafo com exemple un poema de Kavafis musicat per Lluís Llach: Ítaca.
Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d'aventures, ple de coneixences Ara hem de decidir la clau que usarem per transformar aquesta frase: agafar només la primera lletra de cada paraula, per exemple:
qspfevcaihdpqecslpdapdc
Ja tenim la base de la nostra contrasenya, de 23 caràcters en aquest cas, per afegir la resta de variacions, que podria acabar essent així:
1QspfevcaI,2hdpqecsl,3pda,pdc.
No em digueu que no és una contrasenya forta i fàcil de recordar? I si enlloc d’agafar la primera lletra de cada paraula n’agafem les dues primeres:
1QusupefrelvicaaIt,2hadeprquelcasill,3pldav,pldeco.
Encara més forta, no?
Doncs ja veieu que fer una contrasenya forta i fàcil de recordar no és tan difícil. Només heu de tenir en compte que com més llarga millor (mínim 16 caràcters). Useu-la amb el gestor de contrasenyes que us vagi millor i ja teniu el problema de les contrasenyes resolt.
De res. Un plaer.
Afegeix un comentari