El bloc de notes per a tot: Obsidian
Fa uns dies vaig instal·lar la darrera actualització del meu Mac després de saber que el Notes tenia alguna funcionalitat nova. La decepció va ser tan gran que vaig decidir buscar una alternativa i vaig trobar l'Obsidian, el programa que serveix molt més que per a prendre notes.
Obsidian es presenta al seu web com “l'aplicació flexible d'escriptura que s'adapta a la teva forma de pensar” i efectivament, diria que la seva principal característica, i fortalesa, és la seva capacitat per fer moltes coses diferents, la seva flexibilitat. Tu no t'has d'adaptar al programa. Ell s'adapta a tu.
Però Obsidian té altres característiques que me'l fa molt atractiu:
- Fa servir Markdown per a formatar les notes, tot i que també es pot usar HTML, CSS i JavaScript.
- Les notes són independents del programa. Si mai vull deixar-lo de fer servir, no les perdré.
- Puc concentrar en una sola aplicació diverses funcionalitats que abans feia amb programes diferents.
- No és programari obert, però valoren principis importants pel programari lliure.
- Hi ha una comunitat d'usuaris enorme que ha creat, en només quatre anys de vida del programa, uns 2000 mòduls contribuïts que aporten moltíssimes funcionalitats extra.
El millor que podeu fer per conèixer què pot fer Obsidian per vosaltres és instal·lar-vos-el i començar a trastejar. Però miraré d'ajudar-vos una mica fent el que a mi m'ha funcionat aquests darrers dies: veure exemples d'ús.
El bloc de notes
La primera funcionalitat que he començat a investigar amb Obsidian és el fet de prendre notes, tal com ja feia amb el programa de notes del Mac. I només amb aquesta funcionalitat ja li dóna mil voltes.
En aquest món de prendre notes hi ha moltes maneres d'organitzar-se. Algunes que desconeixia fins que les he trobat referenciades en algun article parlant de l'Obsidian, com el MOC. Altres que ja són tot un clàssic, com el GTD, que vaig provar en el seu moment amb un programa específic per a GTD. Però el que m'ha funcionat sempre millor és organitzar les notes en carpetes (per projectes i per temes) i fer ús de les etiquetes per fer cerques transversals més efectives.
L'avantatge principal de l'Obsidian, en aquest aspecte, és que el pots fer servir sigui quin sigui el teu mètode d'organitzar-te les notes. I si un dia vols canviar de mètode, ho pots fer sense canviar d'aplicatiu ni perdre res de la feina ja feta.
Preparar presentacions
Una aplicació que fa temps vaig descobrir per fer presentacions més obertes, compatibles i usables és el Revealjs. I en començar a investigar l'Obsidian m'he trobat l'agradable sorpresa que el porta integrat. I que hi ha un mòdul contribuït, l'Advanced Slides, que hi aporta unes funcionalitats extra molt pràctiques, com l'exportació a HTML. Si coneixeu revealjs, us encantarà poder-hi treballar des de l'Obsidian. Si no el coneixeu, no us penedireu provar-lo.
Arxivar els favorits de la web
Una altra cosa que fins ara feia amb un aplicatiu web propi era recollir els favorits web, aquelles pàgines que trobo interessants per a qualsevol tema i que voldria poder recuperar alguna altra vegada. No m'acaba d'agradar fer servir el sistema de recollida de favorits dels navegadors, principalment perquè tinc diversos navegadors instal·lats a l'ordinador i, tot i que en faig servir un principalment (Vivaldi), puc anar canviant de navegador en funció de les necessitats. Em cal tenir els favorits en un lloc centralitzar. I en tant que pugui, no vull dependre d'aplicacions de tercers. Amb Backdrop tinc fet el meu propi lloc web on recullo de forma força fàcil els meus enllaços favorits, amb la facilitat de buscar per etiquetes o contingut de la descripció personal que pugui afegir-hi.
Amb Obsidian, però, puc fer aquest recull igual de fàcil i igual, o més, de detallat i tenir-ho tot en una sola aplicació.
Gestió del coneixement
Amb aquest mateix aplicatiu web per a recollir els favorits també hi recollia qualsevol nota de coneixement relatiu a codi. Alguna explicació de com solucionar un problema concret amb una ordre de terminal de Mac, o un retall de codi de qualsevol dels llenguatges o metallenguatges que vaig servir habitualment.
Amb Obsidian puc fer aquesta mateixa gestió amb moltes millores de formatació, de cerca, de crear interrelacions, etc. tot en el mateix aplicatiu.
Gestió de tasques
Finalment, la darrera funcionalitat que estic implementant amb Obsidian és la gestió de les tasques del meu dia a dia, que fins ara també feia amb un altre aplicatiu meu, fet amb Backrop, diferent de l'anterior. Aquest és també un món molt divers, amb tècniques ben diferents a l'hora de gestionar una llista de feines a fer. Des del Kanban fins a una simple llista de tasques. Jo faig servir les dues alhora. Com us he explicat abans amb l'organització de les notes, pots adaptar l'Obsidian a la teva forma de treballar i canviar-la quan vulguis.
Sincronització amb el mòbil
Finalment, faig una sincronització de les notes que tinc a l'Obsidian del mòbil amb les notes del Mac. Obsidian té un servei de pagament per sincronitzar tots els teus dispositius amb Obsidian, és el seu servei Sync, que no és massa car, però he volgut trobar una alternativa gratuïta. Hi ha algun mòdul contribuït que fa una sincronització gratuïta amb git, però que, pel que llegeixo, és complexa i limitada al mòbil, donat que git no es pot instal·lar a Android. Així que he trobat una solució amb unison, syncthing i el cron del mac.
En properes entrades aniré explicant com i amb quins mòduls implemento algunes d'aquestes funcionalitats.
Feu servir Obsidian per a les vostres rutines de treball? Com? Compartiu-ho als comentaris!
Afegeix un comentari