Gravat musical amb Lilypond
De programari per fer gravat musical, per crear partitures, n'hi ha uns quants, des dels programaris privatius més coneguts com Finale o Sibelius fins a aplicacions web més noves com Noteflight o Flat. Caldria fer una menció especial per Musescore, com a proposta de programari lliure. Però avui vull parlar de Lilypond, una opció lliure que permet editar les partitures en format text i, per tant, tenir-ne un control de versions i permetre'n la col·laboració, que té, a més, una qualitat excepcional en el gravat.
Segons expliquen ells mateixos, els desenvolupadors de Lilypond es van voler basar en els gravats antics de música, d'abans de mitjans del segle XX. Volien que el seu programari fes partitures tan boniques com aquelles, fet que no passava amb els programaris que ja existien. Us recomano molt la lectura d'aquesta història en què expliquen, i mostren amb exemples, les diferències en tipografia, espaiat o el gruix de les línies, per exemple, entre les partitures fruit del gravat o les que sortien d'un programari modern.
Editor de textos per escriure música
Amb Lilypond només us caldrà un editor de textos per escriure una partitura. Malgrat que això és estrictament cert, també us caldrà conèixer el llenguatge usat per Lilypond i, si la voleu imprimir, el seu programa compilador, és a dir, el programari que tradueix el text en pentagrames, notes i qualsevol altre element i configuració de la partitura. Al web del projecte hi trobareu tota la informació per instal·lar-vos el programa intèrpret i l'extensa documentació per aprendre a escriure les partitures amb Lilypond. També hi trobareu explicacions i enllaços per descarregar-vos alguns dels programes visuals per escriure partitures amb Lilypond que existeixen. Però jo us explicaré quina configuració faig servir per escriure les meves partitures que m'ha funcionat millor.
Instal·lació en Mac
Com us deia, hi ha alguns programes visuals per escriure partitures amb Lilypond, però m'he trobat que el més interessant, Frescobaldi, té un error en la seva versió pel sistema operatiu de Mac Sonoma 14.x i no compila la partitura correctament. Com que ja feia servir el Visual Estudio Code per escriure codi, vaig buscar quines ajudes hi havia per escriure partitures amb Lilypond, i ha resultat una cerca molt fructífera. Vet aquí, doncs, els meus requisits per usar Lilypond:
Primer us cal instal·lar-vos el Vidual Studio Code. Després el Lilypond. Jo el vaig instal·lar amb Homebrew, un gestor de paquets pel Mac. Això sí, nous ha de fer por usar el terminal del Mac. Un cop instal·lat Homebrew, el feu servir per instal·lar Lilypond amb un senzill comandament al terminal. Finalment, només us caldrà iniciar Visual Studio Code i instal·lar-hi, mitjançant el seu propi gestor de connectors, el VSLilypond, el connector que aporta la funcionalitat al VS Code per compilar les partitures i mostrar-ne els resultats directament al pdf generat. Només heu de tenir en compte que, per veure els resultats de la compilació directament al pdf, cada vegada que guardeu el document, heu d'obrir el pdf des de l'explorador d'arxius del VS Code (no amb el menú Arxiu > Obre) fent clic amb el botó dret del ratolí sobre el pdf i seleccionar "Obre amb". Llavors se us obrirà una finestreta que us permetrà triar "Lilypond PDF Preview". D'aquesta manera acabareu tenint la mateixa funcionalitat que ofereix el Frescobaldi.
Com s'escriu la música en format text
Al manual de Lilypond hi trobareu una extensíssima documentació (en català!) sobre totes les opcions per escriure música amb Lilypond que consisteix, bàsicament, en el següent codi per escriure les notes.
Altura
Les altures de les notes s'escriuren amb el nom de nota, per defecte en anglès: c per a do, d per a re, e per a mi, etc. Si ho voleu, podeu usar també el nom en català (do, re, mi...) només afegint, al començament del document, el text
\language "catalan"
Per indicar l'octava només cal afegir un apòstrof (') o una coma (,) després del nom de la nota per pujar o baixar una octava respecte del la nota de referència, que també es pot especificar. Un cop indicat un canvi d'octava, les següents notes segueixen en l'octava nova, no cal anar afegint la indicació d'octava.
Accidentals
Després del nom de nota i abans de l'octava, si s'escau, hem d'especificar els sostinguts o bemolls que pugui tenir la nota, encara que ja estiguin especificats en l'armadura. És a dir, en re major haurem d'indicar sempre, manualment, el fa i el do sostinguts. Ho farem posant una s per a sostingut i una b per a bemoll.
Durada
Després de l'altura, accidentals i marques d'octava podem indicar la durada, amb el següent codi: 1 per a rodona, 2 per a blanca, 4 per a negra, 8 per a corxera, etc. I si és una nota amb punt, doncs simplement hi posem un punt (.).
Aquí trobareu una explicació una mica més detallada de com funciona la notació per text.
Aquí a sota veieu com queda la melodia generada pel codi de la imatge anterior.
Recursos i comunitat
Lilypond és un projecte de GNU amb solera, d'aquells que fan servir tecnologies de les d'abans: irc i llistes de correu pel suport i tenen una pàgina web generada amb Texinfo, per exemple, amb una imatge poc actualitzada. Malgrat tot, és un projecte ben viu, amb una llarga llista de desenvolupadors i amb instruccions molt completes per les persones que desitgin col·laborar d'una manera o altra al desenvolupament del projecte.
També hi ha una bona quantitat de recursos disponibles que he anat trobant aquí i allà. Només per citar els més interessants: un índex visual amb enllaços a la documentació per a molts elements d'una partitura, un repositori de partitures en format Lilypond, una eina de línia de comandament per a fer tasques sobre arxius de Lilypond o la llista d'exemples de la documentació de Lilypond.
Conclusions
El Lilypond és un programari molt interessant per a crear partitures de qualitat, si bé té una corba d'aprenentatge inicial relativament elevada, però val molt la pena que, si us interessa el tema, li doneu un cop d'ull. Per la meva banda, aniré publicant aquí algunes de les partitures que estic fent, de moment sobre melodies celtes i partitures corals senzilles (no espereu que faci la missa en si menor 😉).
I si proveu el Lilypond o si ja el coneixeu, podeu compartir aquí sota les vostres experiències o preguntes que pugueu tenir.
Afegeix un comentari