Lied.cat v2.0
Fa ja uns 5 anys que vaig començar amb el projecte Lied.cat i des de fa uns mesos que n'he fet un rellançament coincidint amb un canvi estratègic. He decidit que els projectes en solitari són molt avorrits i difícils de portar a terme. No és que hagi fet cap nou descobriment amb aquesta decisió, ja ho sabia, més aviat la decisió ha estat posar-hi remei. Per això vaig iniciar un Viquiprojecte: Lieder a la Viquipèdia catalana. I a partir d'aquí el projecte s'ha anat escampant a altres entorns.
Portar el projecte Lied.cat a la Viquipèdia era una qüestió que sempre havia tingut present. De fet, hi va haver una època que vaig provar d'administrar un mediawiki exclusiu per Lied.cat. Com ja sabeu, el mediawiki és el programari que fa funcionar totes les viquipèdies del món (n'hi ha més de 300 en diferents idiomes!). Va resultar una feina bastant feixuga, pel que fa al manteniment, però sobretot pel muntatge de totes les eines i configuracions per fer-lo ben útil i pràctic. Amb el desavantatge que no comptava tampoc amb tot el suport dels usuaris de la Viquipèdia.
Efectivament, portar el projecte Lieder a la Viquipèdia implicava poder comptar amb una comunitat viquipedista molt potent, però també amb els seus inconvenients: malgrat el que diu el cinquè dels seus 5 pilars, que no hi ha normes inamovibles, el cert és que costa molt canviar qualsevol norma, per absurda que pugui semblar. Per exemple, el sistema de categorització de la Viquipèdia és molt rígid, no gaire pràctic i difícil de mantenir, superat, al meu entendre, per sistemes més moderns com el de la classificació per etiquetes. Aquesta és una característica estructural del programari Mediawiki i poc hi podem fer, però a la Viquipèdia en català, a més, hi ha una norma que no tenen altres viquipèdies (a part dels cinc pilars i de les normes oficials comunes a totes les viquipèdies, hi poden haver diferències menors entre elles) que imposa un nombre mínim d'articles per poder crear una categoria nova. I aquesta norma, al meu entendre, dificulta encara més l'ús del sistema de categorització.
Aquesta entrada de blog, però, no és el lloc per discutir això. La Viquipèdia ja té el seu sistema de debats. Només volia constatar que portar el projecte Lieder.cat a la Viquipèdia tenia, i té, els seus inconvenients, superats amb escreix pels avantatges.
Com ja he apuntat, un dels avantatges és poder comptar amb una comunitat viquipedista en català molt potent i a la qual estic molt agraït. No en va, la Viquipèdia en català és la primera Viquipèdia del món, qualitativament parlant, pel que fa als 1.000 articles que es consideren bàsic per a tota enciclopèdia, i això és només gràcies a aquesta comunitat.
Des que vaig fer el pas, doncs, el projecte Lied.cat no ha parat de créixer gràcies a totes les eines que ofereix la Viquipèdia. És més, a partir de la creació d'aquest Viquiprojecte:Lieder a la Viquipèdia, el projecte ha crescut amb altres viquiprojectes en altres espais germans del món Wikimedia, com són la WikiData, amb el WikiData:Wikiproject Lieder, i la Commons, amb el Commons:WikiProject Lieder.
No vull entrar ara en el detall de cada un d'aquests altres projectes i la seva importància més enllà de dir que són projectes pioners al món. Això serà tema, potser, en alguna altra entrada. Ho faré ben segur després de la presentació que tinc previst fer, a la Viquitrobada 2022 d'aquest novembre a Amposta, dels tres Viquiprojectes, a la que us convido a assistir. I si mai us havíeu plantejat col·laborar una mica més amb la Viquipèdia, però se us feia difícil, no perdeu l'ocasió d'assistir a la Viquitrobada d'aquest any per conèixer una part de la comunitat viquipedista: segur que entre uns i altres us ajudarem a fer el pas de passar de lector a editor de la Viquipèdia.
Afegeix un comentari