Mastodon per a novells
Mastodon s'està obrint un camí com a alternativa a Twitter (ara conegut com a X), amb més claredat des que l'Elon Musk va prendre les regnes de l'ocellet. Voldríeu provar-ho, però se us escapen les peculiaritats d'aquest sistema federat de microblogging, amb instàncies i múltiples aplicacions per a connectar-s'hi? Aquesta explicació del Mastodon per a novells potser us ajuda.
Però abans, potser us pregunteu per què hauríeu de canviar a Mastodon. Vet aquí els seus avantatges sobre altres xarxes socials de microblogging privatives:
- Mastodon no té un algoritme, que ningú coneix com funciona, que alteri la teva línia de piulades: sempre es mostra de forma cronològica.
- No hi ha publicitat ni seguiment de les teves piulades.
- Les comunitats d'usuaris són més petites i enfocades.
- Mantens el control de la teva privacitat i de les teves dades.
Si tot això us sona bé, continuo explicant-vos què és Mastodon, com us en feu un compte i com hi interaccioneu.
Comencem amb una definició simple: Mastodon és una xarxa social, en format de microblogging (textos curts), lliure i descentralitzada. Lliure, entre altres coses, perquè no està feta per una empresa amb foscos interessos econòmics, i descentralitzada perquè els usuaris podem escollir a quin servidor connectar-nos. Ampliem aquesta explicació. (Si no us cal l'ampliació de l'explicació, podeu passar directament a com crear-vos un compte de Mastodon).
Codi lliure
La llibertat és el que va fer néixer internet. Internet, en el seu origen, havia de ser un espai de lliure comunicació i compartició de coneixement. D'aquesta intenció neixen projectes com la Viquipèdia o el programari i el maquinari lliures, entre altres. És cert que, avui en dia, a internet domina la cultura del capitalisme i el rendiment econòmic a qualsevol preu, però encara queden reductes d'aquella idea original: Mastodon és un d'aquests espais on ens trobem els que creiem que internet ha de ser quelcom diferent d'un mercadeig amb les nostres dades personals.
Descentralització
Aquest és un concepte que té a veure amb com es gestiona la infraestructura informàtica, els ordinadors, que fan funcionar Mastodon. De forma simple diré que serveis com Twitter funcionen de forma centralitzada perquè hi ha un ordinador que centralitza totes les dades (en realitat no és un sinó molts ordinadors, però el funcionament és el mateix), mentre que Mastodon és una xarxa que consta de diversos ordinadors que, encara que estiguin connectats entre ells (federats) funcionen de forma independent l'un de l'altre. Això té implicacions importants en termes de llibertat i seguretat de les nostres dades, perquè no hi ha una única empresa que en controli el servei de cap manera.
Com us feu un compte de Mastodon?
Crear-se un compte de Mastodon comença per triar amb quin d'aquests servidors descentralitzats us voleu connectar, que de fet s'anomenen instàncies. D'instàncies de Mastodon n'hi ha moltes. Cada instància es regeix per una sèrie de normes que poden diferir les unes de les altres. N'hi ha que estan enfocades a una temàtica concreta o a un idioma. A https://instances.social teniu una llista de totes les instàncies que podeu filtrar per idioma, normativa o nombre d'usuaris. Jo us recomano https://mastodont.cat, la instància degana en català. En tot cas, trieu la instància que trieu, podreu seguir qualsevol altre usuari de qualsevol altra instància.
Quan hàgiu creat el vostre compte en una instància de Mastodon, veureu que el vostre nom d'usuari consta de dues parts: @el_vostre_nom_d_usuari@la_vostra_instància_mastodon. Tingueu en compte, doncs, que quan vulgueu seguir un usuari de fora de la vostra instància us caldrà el seu nom d'usuari complet, @nom_usuari@nom_instància. Els usuaris que veieu que tenen un nom d'usuari de la forma @nom_usuari és perquè són usuaris de la vostra mateixa instància.
Com interaccioneu amb Mastodon?
En un ordinador, tindreu la pàgina web de la vostra instància per accedir a les piulades dels usuaris. Per cert, a Mastodon les piulades s'anomenen toots (o tuts en català).
Pel mòbil trobareu moltes aplicacions, entre elles l'oficial de Mastodon, tot i que jo us recomanaria alguna aplicació que permeti veure els fils de tuts tots seguits (l'oficial no ho fa). Per Android jo faig servir Trunks, que també té client per web.
Futur de Mastodon
Resumint, Mastodon és una xarxa social amb un gran futur, per la seva estructura descentralitzada i la llibertat que ofereix a l'usuari. Com a exemple d'aquest potencial, només cal anomenar les apostes per aquesta xarxa social, creant instàncies pròpies, de la BBC, el govern alemany o el govern suís. No és impensable, doncs, que acabem veient, espero que ben aviat, instàncies gestionades per altres administracions o entitats sense ànim de lucre del nostre país.
Us animo, doncs, a entrar en el món del fedivers, el món dels serveis web federats, lliures i independents, de la mà de Mastodon i us convido a deixar aquí sota els vostres dubtes o comentaris.
Per cert, a Mastodon em trobareu a https://mastodont.cat/@robertgarrigos
Afegeix un comentari