Quo vadis, Viquipèdia? Quo vadis, Amical?
Després d’uns mesos (massa pocs) com a president d’Amical Wikimèdia, l’entitat que «posa el telèfon a la Viquipèdia» - com solia dir un antic president de l’entitat-, m’he vist en la necessitat de fer unes reflexions sobre el camí que tenen davant seu tan Amical com la Viquipèdia (no només la catalana).
Són només pensaments als quals he estat donant voltes durant aquests darrers mesos i que he compartit, d’una manera o altra, amb alguns dels companys i companyes viquipedistes amb qui he tingut la sort de topar-me. No tenen cap més validesa que ser la meva humil opinió, segurament no compartida per una gran part de la comunitat viquipedista. O sí. Perquè aquest és un dels problemes de la Viquipèdia, que hi ha una gran majoria silenciosa que no saps què pensa.
Aquests pensaments giren al voltant de tres qüestions que es poden resumir en només tres paraules: renovació, professionalitat i tecnologia.
Renovació
La Viquipèdia va celebrar el 2021 els seus vint anys de vida. Aquest any 2023, Amical en celebra quinze. Què són 15 o 20 anys? No res en la vida d’una persona, que tot just surt de l’adolescència. Però en el món d’internet són pràcticament tota una vida. Un projecte a internet gestionat per una comunitat de voluntaris, com és la Viquipèdia, és un projecte que ja ha passat per unes quantes crisis. I fins ara se n’ha anat sortint. Però això no vol dir que se’n pugui sortir sempre i cal estar alerta.
Ara mateix, la Viquipèdia és un projecte madur, amb viquipedistes molt experimentats i un gran sentit de la tradició, allò de «sempre s’ha fet així». Malgrat que això no sigui literalment del tot cert, aquest argument tan reaccionari se sent massa sovint, amb aquestes paraules o amb unes altres, i el sentit és sempre el mateix. I no parlo només de la Viquipèdia, sinó també d’Amical, dues entitats integrades pels mateixos viquipedistes, alguns dels quals, sovint els més experimentats, porten una motxilla a l’esquena plena d’aquests arguments. Arguments que no deixen passar la llum i la frescor que aporten els viquipedistes novells. Un excés de perfeccionisme que no permet que altres persones puguin aprendre dels seus propis errors, com hem fet tots a la vida. Arguments que estan expulsant els nous viquipedistes que no volen tornar a sentir-se dir segons què i segons com.
Professionalitat
Qualsevol persona que hagi format part d’una comunitat de voluntaris per treballar en un objectiu comú superior a ella, sap com n’és de satisfactori. Però el treball amb voluntariat té també les seves febleses òbvies: no pots obligar un voluntari o voluntària a fer el que cal en el moment precís que cal. I el poder que té, aquesta passió del voluntariat, per donar un temps i un esforç en allò que més ens plau, es converteix en un obstacle quan es tracta d’organitzar equips de treball amb feines concretes. Obstacle, malgrat tot, molt simple de superar: contractar professionals.
A la Viquipèdia està molt mal vist que ningú cobri res per escriure un article. Els articles han de ser fruit de les ganes de saber i de compartir aquest coneixement amb tot el món. I està molt bé que així sigui per garantir el punt de vista neutral essencial en una enciclopèdia. Però la Viquipèdia, i en especial Amical, requereix fer una ingent quantitat de tasques que no estan directament relacionades amb la creació o millora d’articles enciclopèdics. Tasques que són essencials per a donar un futur brillant a la Viquipèdia, per a implementar una visió estratègica que l’ajudi a superar tots els reptes que té davant seu.
Amical ha estat, durant molt de temps, admirada per la seva capacitat d’impulsar el coneixement lliure, el català i la cultura catalana al món. I això va ser gràcies a un equip de professionals amb una excel·lent capacitat per a liderar un altre excel·lent equip de voluntaris viquipedistes, plens d’il·lusió i ganes de treballar per un bé comú. Però d’això ja en fa massa temps i ja no podem seguir vivint de la feina del passat. Hem de mirar endavant, encarar els reptes que se’ns tiren a sobre, i ho hem de fer ajudats per un altre equip de professionals que posaran allò que cal en el moment que cal.
Tecnologia
Finalment, la Viquipèdia té un repte tecnològic al davant molt difícil de superar, per la complexitat que té i per la rapidesa en què es desenvolupa la tecnologia. La Viquipèdia s’està quedant antiga, tecnològicament parlant. Molts joves no hi troben la frescor d’altres projectes o entorns tecnològics. I no serà perquè no s’hi hagi trobat abans, amb aquest repte. L’editor visual és un exemple d’una millora absolutament essencial que es va haver d’implementar per poder seguir creixent. Altres solucions, com l’espai de progrés, són també un gran exemple. En aquest cas, però, infrautilitzat per la comunitat, perquè als viquipedistes més experimentats, intueixo, que són els que acaben tallant el bacallà, no els cal i no el promocionen.
Poca és la incidència, però, que com a viquipedistes podem tenir sobre els problemes tecnològics del MediaWiki, que és el programari lliure que fa funcionar totes les viquipèdies del món. El viquipedista mitjà no té el coneixement tecnològic per a fer efectiva aquesta incidència més enllà de detectar problemes i demanar solucions.
En canvi, però, sí que tenim molt a dir i molt a fer pel que fa a trencar amb aquesta «tradició» (altre cop!) que tot el que té a veure amb la gestió i administració de la Viquipèdia s’ha de fer dins la Viquipèdia. El MediaWiki és un excel·lent programari per a construir una enciclopèdia en línia, però no pot donar resposta a totes les necessitats viquipèdiques, més enllà de la creació d’articles. Qualsevol persona que s’hagi involucrat en altres projectes de programari lliure (i també privatiu) sap que un programa informàtic que ho vulgui fer tot no farà res bé. De fet, només cal tenir una mica de sentit comú per entendre la lògica d’aquest argument.
Per què s’han de gestionar els debats amb el MediaWiki? Ho fa molt malament! Ara ens trobem amb la necessitat de desfer unes tavernes, que en el seu moment ja van implementar la novetat del Flow per millorar la seva usabilitat, perquè no s’hi pot cercar les converses i ja han anunciat que no se seguirà desenvolupant. Perquè no usem altres projectes de programari lliure que s’han centrat a fer un fòrum excel·lent, com és el Discours, i ens limitem a escriure un giny que el comuniqui amb el MediaWiki?
És només un exemple, paradigmàtic, val a dir, però hi ha altres necessitats, a la Viquipèdia i a Amical, que es podrien cobrir amb solucions lliures alienes al MediaWiki. És clar que cal un esforç per a implementar-les i promocionar-les, però d’això va el progrés, no?
La Viquipèdia és un projecte amb un poder de persuasió i de transformació de la societat enorme, d’una validesa atemporal, però amb uns perills que cal afrontar amb una ment oberta. Amical, que beu de la mateixa societat viquipèdica, comparteix aquest mateix poder i els mateixos perills, però té alguns avantatges estructurals que caldria aprofitar.
En serem capaços? Què n’opines?
Afegeix un comentari