Viquiprojecte Sardanes a WikiData
Es fa una mica difícil explicar què és la Wikidata en poques paraules, però la Gemma me'n va fer una imatge que trobo molt útil: si la Viquipèdia són els llibres que pots trobar en una biblioteca, la Wikidata són les fitxes que hi ha en els calaixets d'aquesta biblioteca. Cal tenir una edat per saber què són els calaixets de fitxes d'una biblioteca, però la imatge és prou eloqüent. En aquesta immensa biblioteca mundial, doncs, la Wikidata té només 9 sardanes registrades. Les 32.000 sardanes que resten les registrarem amb el Viquiprojecte Sardanes.
A internet hi ha dues fonts on podreu trobar totes les sardanes registrades: boig.sardanista.cat i musicsperlacobla.cat. Entre totes dues fonts hi trobareu unes 32.000 sardanes, unes 2.400 obres per a cobla, 4.000 compositors per a cobla, particel·les, bibliografia, la lletra de més de 1.800 sardanes, i moltes més dades sobre el món de la sardana i la cobla. Vindrien a ser un parell de llibres a internet sobre el món de la sardana impressionants. Ara volem afegir gran part d'aquesta informació a la Wikidata per posar-la a disposició de tots els serveis de consulta del món.
Però ja és hora de donar una explicació una mica més acurada de què és la Wikidata: Wikidata és una base de dades, col·laborativa i oberta, de tot el coneixement mundial. Una altra analogia que podem fer amb la Viquipèdia és la següent: si la Viquipèdia vol recollir tot el coneixement mundial per a ser llegit per una persona, Wikidata recull aquest coneixement per a ser llegit per un ordinador.
A Viquipèdia, les dades sobre qualsevol tema les trobem en mig d'una redacció d'un text, mentre que el mateix tema a la Wikidata mostra les mateixes dades, però de forma estructurada, com en una mena de full de càlcul amb files i columnes o en una taula. Vegem-ho en un exemple:
Aquí dalt veieu part de la pàgina de La Santa Espina a Viquipèdia. Com podeu apreciar, al primer paràgraf hi podem llegir algunes dades molt importants de l'article, el títol (La Santa Espina), de què estem parlant (sardana), el seu compositor (Enric Morera) i el seu lletrista (Àngel Guimerà). Que Morera n'és el compositor ho sabem perquè el text diu amb música de, però de fet no veiem la paraula compositor enlloc. Això ho podem fer perquè som persones amb un coneixement adquirit que ens permet fer aquest tipus de connexions conceptuals. Però a un ordinador li hem de posar les coses més fàcils.
Fixem-nos en com es veuen aquestes mateixes dades a Wikidata.
El primer que trobem a l'entrada de la Santa Espina a Wikidata és que el títol, que a la Viquipèdia és únic, es pot traduir a diversos idiomes. En aquest cas és el mateix, però quan parlem d'altres conceptes la traducció és important.
Aquí dalt veiem com s'estructuren a Wikidata aquelles mateixes dades que hem trobat redactades a Viquipèdia. El què el trobem separat en dos conceptes: instància (obra de composició musical) i el gènere artístic (sardana). El compositor i el lletrista els trobem degudament etiquetats. És a dir, cada valor d'una dada té assignada una propietat: Enric Morera és el valor de la propietat compositor, Àngel Guimerà és el valor de la propietat lletra de i sardana és el valor de gènere artístic. A la pàgina que conté totes les dades d'un element, en aquest cas la sardana La Santa Espina, li diem element.
Així doncs, tenim que els elements tenen propietats (com compositor, lletra de, gènere artístic), i cada propietat pot tenir un o més valors. Aquesta és l'estructura bàsica del coneixement indexat a Wikidata que qualsevol ordinador pot llegir per a crear un servei de consulta extern a Wikidata, obert i accessible per a tothom.
Al Viquiprojecte Sardanes, doncs, crearem les més de 32.000 entrades de sardanes a Wikidata perquè siguin accessibles per a qualsevol persona i ordinador del món.
No vull acabar aquesta entrada sense fer un esment i un agraïment molt especial a Francesc Manaut, President de l'Agrupació Sabadell Sardanista i responsable de les dades a boig.sardanista.cat, i als responsables de musicsperlacobla.cat, per la cessió de les dades i el seu inestimable ajut per posar les sardanes a l'abast de tot el món.
Afegeix un comentari