Xarxes socials, la nova tele escombraria?
Símptomes
Segons meltwater.com, els humans passem, de mitjana mundial, 5 hores diàries al mòbil. Un 42,4% d'aquest temps, és a dir, una mica més de 2 hores diàries, les passem consultant les xarxes socials. Si hi afegim el temps que passem a les xarxes socials en l'ordinador, la mitjana puja fins a 2,5 hores diàries. Hi ha diferències per països, edat i gènere, està clar, (els més joves passen fins a 3 hores diàries) però aquesta és la mitjana mundial: passem 2,5 hores al dia enganxats i enganxades a les xarxes socials.
Actualització a 15/12/2023: Vilaweb publica avui una noticia sobre un informe de la UE que recomana desenvolupar productes digitals ètics que no incitin a l'addicció. Aquest informe inclou dades de l'empresa statista.com que afirma que els joves entre 16 i 24 anys passen 7 hores al dia connectats a internet i parlen d'addicció a internet i a les xarxes socials.
Actualització a 16/12/2023: Podeu sentir la meva intervenció al programa Seguim el fil de Ràdio Castellterçol parlant sobre això mateix.
Altres símptomes: us heu llegit el llibre de la Maria Ressa (Premi Nobel de la Pau 2021), Com plantar cara a un dictador? Us el recomano moltíssim, si us interessa aquest tema de les xarxes socials. Hi fa una denúncia directa contra Facebook i el seu fundador Mark Zuckerberg per les mentides i manipulacions que aquesta xarxa ha comès arreu. Segur que recordareu també l'escàndol de Cambridge Analytica en què es van usar les dades dels usuaris de Facebook per cometre manipulació política.
En voleu més? A més dels informes interns de Facebook mateix que alertaven del poder de manipulació que tenen les xarxes socials, que trobareu referenciats al llibre de la Maria Ressa, hi ha dotzenes d'estudis i informes sobre els nombrosos problemes que generen els mòbils, i les xarxes socials, en els joves. Des de problemes de concentració relacionats amb l'ús del mòbil i les xarxes socials fins a la disminució de l'assetjament escolar i augment del rendiment escolar en instituts sense mòbil. Passant per l'èxit de campanyes com la d'un grup de pares i mares per promoure que els adolescents no tinguin mòbil fins als 16 anys.
Només per acabar aquesta secció voldria posar en relleu les campanyes d'odi i la mala qualitat, per dir-ho suau, de les discussions a Twitter. Però què voleu? Si aquesta empresa ha estat comprada, i està essent gestionada, per un paio que fa una proposta pública de subvenció de 1000 milions de dollars perquè la Viquipèdia es digui Dickipedia (pollapedia, falopedia o penispedia, com vulgueu traduir-ho) i que diu que a la Viquipèdia, el lloc web més visitat del món que no és gestionat per una empresa, sinó per una entitat sense ànim de lucre, amb 40 milions de visites mensuals només a Catalunya, a aquesta Viquipèdia, diu, no li calen diners per funcionar, que tot el text de la Viquipèdia cap en un mòbil. Aquest és el nivell del màxim gestor d'una de les xarxes socials més actives.
És només una pinzellada, però crec que queda clar que tenim un problema general amb els mòbils i un de molt concret amb les xarxes socials.
Diagnosi
Quins problemes específics tenen les xarxes socials, segons el meu parer?
En primer lloc, el negoci de venda de dades que genera. De quin volum estem parlant? Segons el mateix estudi de meltwater mencionat abans, el volum de negoci anual (2022) de la publicitat digital mundial és d'uns 667.000 milions de dollars, que representen el 73,3% de tota la despesa anual mundial en publicitat, amb una mitjana de pujada anual d'un 20% els darrers 6 anys. Quin model de negoci té pujades d'un 20% anual?! Aquest volum de negoci fa que les empreses no tinguin cap escrúpol a fer el que calgui per a tenir el seu tros del pastís.
En segon lloc, la mateixa arquitectura de les xarxes socials, que fomenten l'enaltiment del nostre ego. Per què passa això? Per diverses raons:
- Les mateixes empreses fomenten el contingut escombraria, aquell que alimenta el rumor, la perversió, l'odi, l'actitud exagerada, perquè a l'ésser humà, en general, i la tele escombraria ja fa temps que ho ha demostrat, li agrada refregar-se en el fang de les misèries dels altres, li agrada aparentar que sap més que els altres, que sempre té raó. I com que això genera tràfic, hi fem clic, ens ho mirem, els algorismes de les xarxes socials ens ho mostren, piquem, generem més tràfic i més diners per Facebook, Twitter, TikTok i les empreses satèl·lit que viuen de les nostres dades.
- Interessa que tot passi molt de pressa, que no tinguem temps de pensar, que surti el pitjor de nosaltres, per això els textos curts, l'anomenat microblogging. Curt i ràpid, que, a més a més, afavoreix el malentès i les ofenses, que són l'aliment dels algorismes.
Tractament
El primer que ens hauríem d'aplicar és la dita de Fran Lebowitz:
Think before you speak. Read before you think.
És a dir: pensa abans de parlar. Llegeix abans de pensar. Si ho féssim no cauríem de quatre potes a les trampes d'aquestes empreses.
Però com que ja fa temps que he perdut l'esperança en la raça humana i sóc més de la tradició budista de començar per un mateix per arreglar el món, proposaré algunes coses més petites com a tractament d'aquest mal que són les xarxes socials.
Tornar al vell internet
Els que ja tenim una edat i hem tingut la sort de viure el naixement d'internet, i abans el de la informàtica personal, sabem que és possible una internet lliure. I ara és quan sento la vostra cridòria: "buuu!, abans es vivia millor, oi?! ets un retrògrad!". No us esvereu, no vaig per aquí. Sí, els inicis van ser brillants, i sé que no podem tornar enrere. Però sí que podem fomentar i potenciar quelcom que ha quedat d'aquella època i que encara funciona. Només cal que ens n'adonem, que tinguem un pensament una mica més crític i prenguem decisions coherents amb els nostres valors. Estic parlant del fedivers, però també del RSS.
Què és el fedivers?
Per una explicació una mica més estesa de què és el fedivers us insto a sentir el programa de La Viquipregunta en què ens preguntàvem què és el fedivers. També podeu llegir la meva entrada sobre el Mastodon per a novells. I ara només diré que el fedivers és una tecnologia que permet la interoperativitat entre serveis diversos. Com? Us imagineu que les vostres piulades de twitter es poguessin llegir automàticament a facebook? O a Instragram? Doncs això és el que permet el fedivers, però és clar, els programes són uns altres: mastodon, pixelfed o peertube. També permet que un mateix servei tingui proveïdors diferents. Us imagineu que hi hagués diverses empreses de "twitter", diferents, però amb el mateix funcionament com a microblogging? Això també ho permet el fedivers.
I em direu: i això és d'una altra època? Doncs sí. Avui dia tots utilitzem un servei "federat" i no en som conscients. I potser és un dels més utilitzats i més antics: el correu electrònic. Tots podem tenir el nostre correu en empreses diferents, però no tenim cap problema per enviar missatges a empreses externes a la nostra. Això és el fedivers. Que vol dir que si voleu un compte de microblogging del fedivers no esteu lligats amb una sola empresa, sinó que en teniu dotzenes a la vostra disposició. En el món fedivers se'n diuen instàncies. Això evita la concentració del poder i permet la diversitat. Actualment ja hi ha instàncies de departaments de govern, d'empreses públiques, d'entitats sense ànim de lucre. Tot una esperança pel món de les xarxes socials.
Un altre aspecte molt important del fedivers, lligat també amb els fonaments d'internet, és que està construït amb programari lliure. I això és molt important perquè no hi ha algorismes que manipulin els missatges que llegim. No n'hi ha, no perquè sigui programari lliure, sinó perquè algú ho va fer així i ens ha semblat bé a tots. El que impedeix el programari lliure és que algú hi amagui un algorisme. O un codi que xucli les nostres dades de navegació per vendre-les al millor postor. Perquè el codi és totalment visible per a qualsevol persona amb un mínim de coneixements. I creieu-me, encara hi ha molta gent allà fora, amb ganes de tenir una internet lliure, que està sempre amatent.
Per tant, el fedivers és una molt bona opció per a tenir unes xarxes socials més sanes, perquè impedeix el mercadeig de les nostres dades i, per tant, la manipulació de la informació. Ens dóna més llibertat als usuaris de triar què volem veure i a qui seguir.
RSS
Finalment, l'RSS (Really Simple Syndication), és un sistema de sindicació de contingut. És a dir, permet que el contingut generat per un sistema qualsevol es pugui llegir en un programa lector d'RSS, on hi podem tenir altres fils RSS de tants altres llocs. Els blogs i els diaris electrònics són els grans campions en generació d'RSS i, més darrerament, també els pòdcasts.
Per què l'RSS pot ajudar a millorar la qualitat d'internet? Perquè les entrades de blog i dels diaris no solen ser textos fets a correcuita ni sense referències. Solen ser textos de més qualitat. Us costarà una mica més trobar les fonts d'on treure la informació que us interessa, però segur que la vostra qualitat informativa millorarà molt.
Per llegir blogs i articles d'RSS us caldrà un lector d'RSS. Jo vaig servir feedly.com, que és un dels veterans, però n'hi ha d'altres. Només cal que feu una cerca per a trobar-ne una pila. També algun navegador, com el Vivaldi, inclou un lector d'RSS prou bo.
També us caldrà l'url d'RSS de la pàgina web. Normalment, la trobareu associada al símbol d'RSS, com el que veieu aquí a sobre. Al meu blog, per exemple, el teniu a https://www.garrigos.cat/rss.xml. I ara, a llegir!
Conclusions
Estem ja molt acostumats a ser uns consumidors més o menys conscienciats, amb les campanyes de Km 0, amb campanyes per usar menys plàstic, amb campanyes contra l'explotació infantil en la confecció de roba i sabates, etc. Doncs amb internet també tenim una responsabilitat en consumir-lo en consciència i amb criteri.
Us faig la proposta de deixar en pausa els vostres comptes de xarxes socials i busqueu fonts alternatives d'informació en xarxes més sanes, com les del fedivers, i en els rss de milers de blogs, revistes electròniques i mitjans de comunicació que hi ha arreu sobre qualsevol tema. Guanyareu en salut i us fareu una mica més savis i sàvies.
Amb aquest article he intentat donar-vos unes idees, però segur que n'hi ha moltes més. Si teniu alguna idea nova o dubte sobre tot això, podeu deixar un comentari aquí a baix i el respondré tan aviat com pugui.
Afegeix un comentari